Ministerstwo Finansów zapowiedziało nowelizację projektu ustawy o zdrowiu publicznym, a konkretnie przepisów dotyczących tzw. opłaty cukrowej.
Zmiany będą istotne i uderzą w branżę producentów napojów i przetwórstwa rolno-spożywczego
Pomimo zapewnień resortu, że chodzi jedynie o doprecyzowanie obecnie obowiązujących regulacji, w praktyce zmiany te będą istotne i uderzą w branżę producentów napojów i przetwórstwa rolno-spożywczego – napisał dla „Rzeczpospolitej” Andrzej Arendarski, prezydent Krajowej Izby Gospodarczej.
Obecnie obowiązująca ustawa obciąża opłatą cukrową wyłącznie napoje z dodatkiem cukru, kofeiny lub tauryny.
Nowe przepisy znacznie poszerzają zakres produktów objętych danin
Tymczasem nowe przepisy znacznie poszerzają zakres produktów objętych daniną, która objąć ma również m.in. napoje w postaci skoncentrowanej takie jak syropy oraz napoje zawierające sok z owoców, a więc także węglowodany pochodzenia naturalnego. Spowoduje to m.in. objęcie opłatą soków, nektarów i innych napojów zawierających co najmniej 20 procent soku owocowego lub warzywnego.
Znacznie pogorszy się również sytuacja polskich firm działających w branży napojów
Według Arendarskiego bariera zapotrzebowania rynków światowych na owoce i ich przetwory, połączona ze spadkiem ich zużycia do napojów produkowanych w Polsce, wygeneruje dużą nadwyżkę i wywoła dalsze napięcia na nasyconym krajowym rynku owoców. (…)Znacznie pogorszy się również sytuacja polskich firm działających w branży napojów, w szczególności tych małych i średnich, które już teraz muszą zmagać się z galopującą inflacją oraz drastycznym wzrostem kosztów energii, surowców i pracy. W wielu przypadkach produkcja napojów po prostu przestanie być rentowna.