Na zorganizowanym w siedzibie KOWR śniadaniu prasowym, Dyrektor Generalny Waldemar Humięcki wraz ze swoimi zastępcami: Janem Białkowskim, Małgorzatą Gośniowską-Kola i Marcinem Wrońskim dokonał wstępnego podsumowania 2023 roku w działalności Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Wystąpił również Mateusz Balcerowicz – Dyrektor Departament Innowacji.
Wśród omówionych tematów, poza stałą działalnością KOWR, w obszarze gospodarowania Zasobem Własności Rolnej Skarbu Państwa, znalazły się kwestie takie jak:
– rozwój rolniczego sektora OZE;
– promocja polskich produktów rolno-spożywczych w Polsce i Zagranicą;
– działania na rzecz zwiększenia świadomości konsumenckiej Polaków;
– mechanizmy stabilizujące rynki rolne;
– pomoc rolnikom w trudnej sytuacji.
Ziemia dobrem narodowym
Dyrektor Waldemar Humięcki podkreślił, że ziemia stanowi narodowe bogactwo Polski. Dlatego tak ważne jest rozsądne nią gospodarowanie. Do końca kwietnia 2016 roku zostało sprzedanych ogólnie 2 mln 700 tys. hektarów gruntów. Przez ostatnie 7 lat, kiedy zaczęły obowiązywać nowe przepisy, które ograniczyły ten proces, sprzedano zaledwie 30,5 tys. hektarów, z czego w pierwszych trzech kwartałach 2023 r. jedynie 3 tys. ha. (duża część na cele inwestycyjne).
Zdecydowanie większą wagę KOWR przykłada do dzierżawy gruntów, o czym świadczą przekazane publicznie dane. W pierwszych trzech kwartałach 2023 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wydzierżawił prawie 23,5 tys. ha gruntów rolnych oraz przedłużył ponad 3 tys. umów dzierżawy na powierzchnię ponad 78 tys. ha.
Ziemia rolna jest dzierżawiona głównie rolnikom indywidualnym na powiększenie lub utworzenie gospodarstwa rodzinnego
Dzierżawa nie wymaga angażowania znaczących środków finansowych, jak ma to miejsce przy nabywaniu nieruchomości. Zaoszczędzone pieniądze rolnicy mogą przeznaczyć na inwestycje w rolnictwie. Ziemia rolna jest dzierżawiona głównie rolnikom indywidualnym na powiększenie lub utworzenie gospodarstwa rodzinnego, które jest podstawą ustroju rolnego zgodnie z 23 art. Konstytucji.
Dyrektor Generalny Waldemar Humięcki przekonywał także, że istotnym działaniem KOWR jest przekazywanie ziem na cele publiczne, czego jednym z głównych beneficjentów są samorządy lokalne. Na uzyskanych przez nie gruntach powstają szkoły, szpitale, boiska sportowe, place zabaw, tereny rekreacyjne, jak również obiekty użyteczności publicznej: hydrofornie, studnie głębinowe, przepompownie, oczyszczalnie ścieków, drogi dojazdowe oraz nekropolie. Wkład KOWR w rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności, zdaniem dyr. Humięckiego, jest olbrzymim powodem do dumy.
OZE przyszłością dla polskiego rolnictwa
Na śniadaniu prasowym omówione zostały również aspekty związane z OZE. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi bardzo skuteczne działania w zakresie odnawialnych źródeł energii. Obejmują one w szczególności: monitorowanie rynku biokomponentów i biopaliw ciekłych, biogazu rolniczego, biopłynów oraz działalności spółdzielni energetycznych.
Na uwagę zasługuje przede wszystkim możliwość szerokiego wykorzystania biomasy pochodzenia rolniczego, która gwarantuje pozyskiwanie energii w sposób stabilny i niezależny od czynników zewnętrznych takich jak słońce czy wiatr. Instalacjami, które korzystają z biomasy do wytwarzania energii elektrycznej i ciepła są biogazownie rolnicze. Wykorzystują one głównie odpady z rolnictwa, takie jak gnojowica czy obornik, a także odpady z przemysłu rolno-spożywczego.
Dobre i przede wszystkim polskie!
Zdaniem kierownictwa KOWR wiele pozytywów wydarzyło się także w obszarze promocji polskich produktów rolno-spożywczych, gdzie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi intensywne działania promocyjne i informacyjne. Głównym celem tych działań jest popularyzacja żywności wysokiej jakości, wytwarzanej w ramach systemów jakości oraz oznaczeń, w tym żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej, a także zwiększenie jej spożycia. Promowane są także odpowiedzialne decyzje zakupowe oraz patriotyzm konsumencki. W tym celu prowadzone są kampanie promocyjne i informacyjne „Solidarni z rolnikami” i „Kupuj świadomie” oraz realizowany jest sztandarowy projekt KOWR – konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą „Bitwa Regionów”. W 2023 r. odbyła to już ósma edycja tego wydarzenia, do którego zgłosiła się największa w historii konkursu liczba Kół Gospodyń Wiejskich – aż 3.528. Konkurs „Bitwa Regionów” ma na celu promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Liczne inicjatywy
Dyrektor Generalny Waldemar Humięcki wyliczał także liczne inicjatywy, jakie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podejmuje na rzecz wsparcia rozwoju współpracy handlowej sektora rolno-spożywczego z zagranicą. Polskie produkty są promowane na rynkach zagranicznych pod wspólnym hasłem „Poland tastes good”. W ramach tych przedsięwzięć KOWR m.in. organizuje narodowe stoiska informacyjno-promocyjne, na zagranicznych targach i wystawach, z udziałem polskich przedsiębiorców, realizuje zagraniczne misje handlowe oraz zapewnia obsługę spotkań biznesowych z zagranicznymi przedsiębiorcami, organizuje w Polsce przyjazdowe misje handlowe zagranicznych importerów i dziennikarzy branżowych czy też organizuje webinaria informacyjne, poświęcone rynkom rolno-spożywczym krajów trzecich i pomaga w nawiązywaniu kontaktów handlowych.
Paszportyzacja żywności, kluczem do zwiększania jakości produktów spożywczych
Na koniec spotkania z dziennikarzami, krótką prezentację na temat ,,paszportyzacji polskiej żywności” przedstawił dyrektor Mateusz Balcerowicz. Projekt ten powstał w celu zapewnienia wiarygodniej informacji o żywności na kluczowych etapach łańcucha dostaw, ze szczególnym uwzględnieniem jej pochodzenia, jakości oraz zabiegów jakim została poddana.
,,Paszportyzacja” zakłada budowę systemu IT, który zagwarantuje efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji dotyczących wybranych produktów rolno-żywnościowych na kluczowych etapach łańcucha dostaw, tj. „od pola do stołu”. Na projekt KOWR przeznaczył 16,8 mln zł. NA konferencji dyrektor Balcerowicz wskazał kluczowe działania jakie zostały wykonane w pierwszych etapach projektu:
W etapie I:
- Dokonano charakterystyki rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny;
- Rozpoznano potrzeby i oczekiwania podmiotów biorących udział w badaniu;
- Opracowano Modele AS IS i TO BE (zidentyfikowano stan obecny, zaprojektowano stan docelowy);
- Uzgodniono zakres danych do paszportu (opracowany wspólnie z zewnętrznymi ekspertami i organizacjami branżowymi);
- Przeanalizowano systemy i rejestry administracji publicznej, zidentyfikowano dane;
- Przeanalizowano system prawny dotyczący obszaru pilotażu;
- Dokonano analizy wykorzystania metod genetycznych w procesie potwierdzania autentyczności produktów;
- Zidentyfikowano miejsca i sposoby podniesienia efektywności realizowanych procesów, w tym ograniczenia obciążeń administracyjnych;
- Zinwentaryzowano poziom technologiczny podmiotów, biorących udział w badaniu.
W etapie II:
- Dokonano charakterystyki rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny;
- Rozpoznano potrzeby i oczekiwania podmiotów biorących udział w badaniu;
- Opracowano Modele AS IS i TO BE (zidentyfikowano stan obecny, zaprojektowano stan docelowy);
- Uzgodniono zakres danych do paszportu (opracowany wspólnie z zewnętrznymi ekspertami i organizacjami branżowymi);
- Przeanalizowano systemy i rejestry administracji publicznej, zidentyfikowano dane;
- Przeanalizowano system prawny dotyczący obszaru pilotażu;
- Dokonano analizy wykorzystania metod genetycznych w procesie potwierdzania autentyczności produktów;
- Zidentyfikowano miejsca i sposoby podniesienia efektywności realizowanych procesów, w tym ograniczenia obciążeń administracyjnych;
- Zinwentaryzowano poziom technologiczny podmiotów, biorących udział w badaniu.